5. Overige medische risicogroepen

Ben je hartpatiënt, heb je een longziekte of een afweerstoornis? Dan kan een infectieziekte ernstiger verlopen dan bij iemand die helemaal gezond is. Extra vaccinaties kunnen dan aangeraden worden. LET OP: de arts van de GGD is degene die altijd de indicatie stelt. Dat kan ook betekenen dat de vaccinatie NIET wordt gegeven.
Header illustratie
Afbeelding
Medische problemen en vaccinaties

Als je een medisch probleem hebt, kan een infectieziekte ernstiger verlopen dan bij iemand die gezond is. Daarom kunnen extra vaccinaties aangeraden worden. We spreken van medische risicogroepen bij mensen:

  • met hartproblemen: een infectie of longontsteking kan een hele belasting zijn voor het hart. Daarom krijg je van de huisarts een vaccinatie tegen griep. Je zou ook baat kunnen hebben bij een pneumokokkenvaccinatie;
  • met chronische longziekte: je hebt een verhoogd risico op longontsteking. Daarom krijg je van de huisarts een vaccinatie tegen griep. Je zou ook baat kunnen hebben bij een pneumokokkenvaccinatie;
  • met een afweerstoornis >>>.

Griep

Val je niet onder de risicogroep, waardoor je niet automatisch een oproep van de huisarts ontvangt, maar wil je toch een vaccinatie? Overleg dan met de GGD.

Pneumokokken

Pneumokokken kunnen longontsteking veroorzaken. Dit najaar worden mensen geboren in 1948-1952 gevaccineerd tegen pneumokokken via de huisarts. Val je buiten deze categorie en wil je toch de vaccinatie? Overleg dan met de GGD of je hiervoor in aanmerking kunt komen.

Covid-19