Griep of Influenza

Iedereen krijgt wel eens griep. Daarvan kun je een aantal dagen behoorlijk ziek zijn. Sommige mensen zijn extra kwetsbaar. Bij hen kan de infectie ernstig verlopen.
Header illustratie

LET OP: het griepvaccin is niet het gehele jaar door te verkrijgen en UITSLUITEND op afspraak met de GGD te ontvangen. Voorkom teleurstelling en bel ALTIJD eerst de GGD om te vragen of er vaccin is en of je hiervoor een afspraak kunt maken. 
Indicatie stelt de arts. Dat kan ook betekenen dat de vaccinatie NIET wordt gegeven. 

Griep (of influenza) komt eigenlijk alleen in de wintermaanden voor. Iedereen kan griep krijgen. Je kunt hiervan een aantal dagen echt goed ziek zijn. Je bouwt na het doormaken van griep bescherming op tegen het type griepvirus dat je hebt gehad. Mensen met een verhoogd risico op een ernstige infectie krijgen elk jaar een vaccinatie aangeboden. Val je daar buiten en wil je toch een griepprik? Dat kan bij de GGD.

Hoe loop ik griep op?

Het griepvirus zit in de keel, neus of luchtwegen bij iemand die besmet of ziek is. Door bijvoorbeeld hoesten of niezen, komen kleine virusdruppeltjes in de lucht. Deze druppeltjes verspreiden zich. Adem je druppeltjes in, dan kun je besmet raken. Het virus kan ook op handen en/of voorwerpen zitten. Daarom is goede handhygiëne en netjes hoesten zo belangrijk. Niet iedereen die besmet is met het virus, wordt hier ziek van.

Is griep besmettelijk?

Griep is besmettelijk van mens tot mens via druppeltjes in de lucht of via voorwerpen en handen. Een goede handhygiëne en netjes hoesten  is altijd belangrijk. Je bent vaak al besmettelijk een dag voordat de symptomen optreden tot 5-7 dagen na het begin ervan. 

Hoe bescherm ik mezelf tegen griep?

Je beschermt jezelf en je omgeving tegen de griep door je te laten vaccineren. Hierdoor verklein je de kans dat je griep krijgt en dus ook de kans dat je het virus doorgeeft aan kwetsbare mensen in je omgeving. Het vaccin werkt minder goed bij oudere mensen, omdat hun afweersysteem minder goed reageert. Dit is vervelend, omdat juist zij erg ziek kunnen worden van het virus. Daarom is het belangrijk dat (jonge) mensen in de omgeving van ouderen gevaccineerd worden. Mensen die in de zorg werken, krijgen de vaccinatie van hun werkgever. Mensen met een medische reden en personen vanaf 60 jaar krijgen ieder jaar een oproep voor vaccinatie door de huisarts. 

Val je buiten de doelgroep en wil je toch een vaccinatie? De GGD kan je hierbij helpen. De kosten worden niet vergoed door de zorgverzekering.

Het virus verandert ieder jaar weer een beetje, waardoor er ieder jaar weer opnieuw een griep-epidemie ontstaat. Mensen met minder weerstand tegen het griepvirus kunnen er ziek van worden. Oudere mensen en mensen met een ziekte van het hart, de longen of de afweer kunnen door griep in het ziekenhuis komen of overlijden. Mensen die gevaccineerd zijn kunnen nog steeds de griep krijgen, maar dan blijft het bij wat milde verschijnselen.

Bij griep heb je last van (hoge) koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, hoesten, neusverkoudheid, niezen, zere keel, pijn achter het borstbeen en moeheid. Meestal duren je klachten ongeveer één week. Daarna verdwijnen ze vanzelf. Na het doormaken van griep kun je nog een paar weken hoesten en moe zijn.

Griep wordt ook wel verward met verkoudheid, maar van het griepvirus kun je veel zieker worden. Mensen met een verkoudheid noemen het vaak een ‘griepje’, terwijl het dan eigenlijk om een ander virus gaat.

De griepvaccinatie werkt voor één seizoen. Dat komt omdat het griepvirus elk jaar een beetje verandert. Daarom wordt er elk jaar een nieuw vaccin gemaakt en aangeboden. Het vaccin is alleen in het najaar verkrijgbaar.

 

Kijk in de tarievenlijst bij de GGD van jouw keuze wat de griepvaccinatie kost.