3. Gezond ouder worden

Door de jaren heen lopen we allemaal infecties op. We bouwen hierdoor afweer op. Naarmate we ouder worden neemt onze afweer wat af. Vaccinaties geven bescherming. LET OP: de arts van de GGD is degene die altijd de indicatie stelt. Dat kan ook betekenen dat de vaccinatie NIET wordt gegeven.
Header illustratie
Afbeelding
Vitaal ouder worden

Als je ouder dan 50 jaar bent, heb je al heel wat ziekten in je leven voorbij zien komen. Mogelijk ben je ook tegen veel ziekten gevaccineerd, zoals tegen het coronavirus, tetanus of voor een reis.

Via het Rijksvaccinatieprogramma worden kinderen gevaccineerd. Volwassenen en mensen met een medisch risico ontvangen de griepprik van de huisarts. Sinds 2020 is hier ook de vaccinatie tegen pneumokokken aan toegevoegd, voor iedereen van 60 tot 79 jaar. 

Toch zijn er ook ziektes waartegen je (nog) niet standaard wordt gevaccineerd, maar die je wel kunt voorkomen met vaccinatie. Je kunt hierbij denken aan gordelroos, griep of pneumokokken.
 

Corona vaccinatie najaar 2024

Bijna iedereen heeft bescherming tegen corona opgebouwd. Dit komt door vaccinaties, doorgemaakte coronabesmettingen of een combinatie van beide. Toch kunnen mensen nog steeds erg ziek worden door het coronavirus. Bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, chronische ziekte of door afweer-onderdrukkende medicijnen. 

In het najaar van 2024 start een nieuwe vaccinatieronde tegen corona. Dit loopt van 16 september tot en met 6 december 2024.

De coronaprik is dan beschikbaar voor de volgende groepen:  

  • Mensen vanaf 60 jaar.
  • Personen van 18 tot en met 59 jaar die ieder jaar een uitnodiging voor de griepprik krijgen.
  • Volwassenen en kinderen uit medisch-hoogrisicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een             afweerstoornis).
  • Zorgmedewerkers die direct contact hebben met kwetsbare patiënten.

Behoor jij tijdens de najaarsronde niet tot een van deze groepen, maar wilt je wel een coronaprik halen? Bijvoorbeeld vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts? 

Informeer bij jouw GGD  
 

Gordelroos

Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken. Eén op de vier Nederlanders krijgt gordelroos. Gordelroos kan langdurige pijnklachten geven. Een vaccinatie beschermt. De vaccins zijn bedoeld voor mensen vanaf 50 jaar, en voor risicogroepen vanaf 18 jaar.

Naar Gordelroos 
 

Griep

Krijg je niet automatisch een oproep van de huisarts voor de griepprik, maar wil je toch een vaccinatie? Overleg dan met de GGD. Het griepvirus is besmettelijk en kan gevaarlijk zijn voor ouderen en mensen met een zwakke afweer.

Naar Griep 
 

Pneumokokken

Een infectie met pneumokokken kan een longontsteking veroorzaken. Dit jaar worden mensen geboren in 1948 tot en met 1952 opgeroepen voor vaccinatie bij de huisarts. Mensen met een afweerstoornis of verhoogd risico op pneumokokkenziekte komen ook in aanmerking voor vaccinatie. Val je buiten deze categorie en wil je toch de vaccinatie? Overleg dan met de GGD of dit voor jou zinvol en mogelijk is.

Naar Pneumokokken