3. Gezond ouder worden

Door de jaren heen lopen we allemaal infecties op. We bouwen hierdoor afweer op. Naarmate we ouder worden neemt onze afweer wat af. Vaccinaties geven bescherming. LET OP: de arts van de GGD is degene die altijd de indicatie stelt. Dat kan ook betekenen dat de vaccinatie NIET wordt gegeven.
Header illustratie
Afbeelding
Vitaal ouder worden

Als je ouder dan 50 jaar bent, heb je al heel wat ziekten in je leven voorbij zien komen. Mogelijk ben je ook tegen veel ziekten gevaccineerd, zoals tegen het coronavirus, tetanus of voor een reis.

Via het Rijksvaccinatieprogramma worden kinderen gevaccineerd. Volwassenen en mensen met een medisch risico ontvangen de griepprik van de huisarts. Sinds 2020 is hier ook de vaccinatie tegen pneumokokken aan toegevoegd, voor iedereen van 60 tot 79 jaar. 

Toch zijn er ook ziektes waartegen je (nog) niet standaard wordt gevaccineerd, maar die je wel kunt voorkomen met vaccinatie. Je kunt hierbij denken aan gordelroos, griep of pneumokokken.

Gordelroos

Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken. Eén op de vier Nederlanders krijgt gordelroos. Gordelroos kan langdurige pijnklachten geven. Een vaccinatie beschermt. De vaccins zijn bedoeld voor mensen vanaf 50 jaar, en voor risicogroepen vanaf 18 jaar.

Griep

Krijg je niet automatisch een oproep van de huisarts voor de griepprik, maar wil je toch een vaccinatie? Overleg dan met de GGD. Het griepvirus is besmettelijk en kan gevaarlijk zijn voor ouderen en mensen met een zwakke afweer.

Pneumokokken

Een infectie met pneumokokken kan een longontsteking veroorzaken. Dit jaar worden mensen geboren in 1948 tot en met 1952 opgeroepen voor vaccinatie bij de huisarts. Mensen met een afweerstoornis of verhoogd risico op pneumokokkenziekte komen ook in aanmerking voor vaccinatie. Val je buiten deze categorie en wil je toch de vaccinatie? Overleg dan met de GGD of dit voor jou zinvol en mogelijk is.