Gordelroos

Het virus dat gordelroos veroorzaakt is het waterpokkenvirus, een virus waar een groot deel van de kinderen mee in aanraking komt. LET OP: de arts van de GGD is degene die altijd de indicatie stelt. Dat kan ook betekenen dat de vaccinatie NIET wordt gegeven.
Header illustratie

Gordelroos is een aandoening met pijnlijke kleine blaasjes. Meestal op het bovenlichaam of in het gezicht. Een op de vier personen in Nederland krijgt gordelroos. De GGD kan je adviseren over een vaccinatie tegen gordelroos.

Hoe loop ik gordelroos op?

Gordelroos wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Ruim 95% van de kinderen die in Nederland opgroeien, heeft op de leeftijd van 6 jaar waterpokken gehad. Het virus blijft aanwezig in het zenuwstelsel en kan later weer actief worden en gordelroos veroorzaken. Zodra je de 50 jaar bent gepasseerd, neemt het risico op gordelroos toe. Dit komt door natuurlijke veroudering van het immuunsysteem. Iedereen die ooit waterpokken heeft gehad kan gordelroos krijgen. Gordelroos kun je verschillende keren krijgen.

Is gordelroos besmettelijk?

Het virus zit in de blaasjes, die gevuld zijn met vocht. Het vocht blijft 1 tot 2 weken besmettelijk. Iemand die in contact komt met het vocht en zelf geen waterpokken heeft gehad, kan hierdoor waterpokken oplopen. De ingedroogde korstjes zijn niet besmettelijk.

Hoe bescherm ik mezelf tegen gordelroos?

Als je waterpokken hebt gehad, loop je 25% kans om gordelroos te krijgen. Tegen gordelroos bestaat een vaccin. Het vaccin is geregistreerd voor volwassenen van 50 jaar en ouder. Ook mensen van 18 jaar en ouder met een verhoogd risico op gordelroos, bijvoorbeeld door een afweerstoornis, kunnen de vaccinatie krijgen. Als je nooit waterpokken hebt doorgemaakt, beslist de (GGD)arts of een vaccinatie toch zinvol kan zijn. De vaccinatie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

  • Zostavax® is een eenmalige vaccinatie.
  • Shingrix® bestaat uit 2 doses; 2 tot 6 maanden na de eerste volgt de tweede vaccinatie.

Het begint met jeuk, een branderig gevoel en soms stekende pijn. Na enkele dagen zie je meestal blaasjes ontstaan. De blaasjes drogen in na 10 tot 14 dagen. De korstjes vallen er vanzelf af.

Gordelroos zie je meestal rond de buik/middel, aan één kant van het lichaam. Soms zit het op je arm of been of één helft van het gezicht, de rug of de borstkas.

De pijn kan lang aanhouden. Gordelroos is in de meeste gevallen niet gevaarlijk, maar wel lastig en pijnlijk. In enkele gevallen treden complicaties op (verlies gezichtsvermogen) en kan zenuwpijn maanden of jaren aanhouden. Vraag bij pijn advies aan de huisarts.

Er zijn twee vaccins tegen gordelroos op de Nederlandse markt, Shingrix en Zostavax. De vaccinaties beschermen in 9 van de 10 gevallen tegen gordelroos.

  • Zostavax (eenmalig) werkt 5 jaar.
  • De verwachting is dat Shingrix (2 dosis) ongeveer 15 jaar beschermt.

Beide vaccins zijn veilig.

Kijk in de tarievenlijst bij de GGD van jouw keuze wat de gordelroosvaccinatie kost.