4. Afweerstoornissen

Via het Rijksvaccinatieprogramma ontvangen we allemaal vaccinaties om ons te beschermen tegen infectieziekten. Maar als je een afweerstoornis hebt, loop je risico op meer infectieziekten. Een vaccinatie beschermt. LET OP: de arts van de GGD is degene die altijd de indicatie stelt. Dat kan ook betekenen dat de vaccinatie NIET wordt gegeven.
Header illustratie
Afbeelding
Adolescenten en afweerstoornissen

Als je een afweerstoornis hebt, kan een infectieziekte ernstiger verlopen dan bij iemand die gezond is. Daarom kunnen extra vaccinaties aangeraden worden. We spreken over een afweerstoornis bij mensen:

  • waarvan de milt (gedeeltelijk) is verwijderd; zij kunnen in aanmerking komen voor de griepvaccinatie, meningokokken ACWY, meningokokken B, HIB en pneumokokkenvaccinatie;
  • die HIV hebben;
  • die behandeld worden met chemotherapie;
  • die medicijnen gebruiken die de afweer onderdrukken, zoals na een transplantatie of bij een auto-immuunziekte (reuma, ziekte van Crohn).

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kunnen verschillende vaccins zinvol zijn voor je. Denk hierbij aan vaccinaties tegen: griep, pneumokokken, gordelroos, COVID19, meningokokken ACWY, meningokokken B. Daarnaast kunnen we checken of je beschermd bent tegen waterpokken, mazelen en of je nog iets nodig hebt voor toekomstige reizen.

Sommige vaccins mogen alleen voorafgaand aan de start met afweerremmers gegeven worden. Het gaat om levende vaccins, zoals tegen mazelen, waterpokken en gele koorts. Vraag je arts of dit voor jou van toepassing is.

Meer informatie over de vaccinaties bij afweerstoornissen

Kijk op onze website >>>