2. (Jong) volwassenen

Als je goed gezond bent maak je voldoende antistoffen aan om weer een poosje beschermd te zijn. Toch kunnen sommige virussen of bacteriën ook gezonde mensen ziek maken. Een vaccinatie helpt je gezond te blijven. LET OP: de arts van de GGD is degene die altijd de indicatie stelt. Dat kan ook betekenen dat de vaccinatie NIET wordt gegeven.
Header illustratie
Afbeelding
HPV als je twintiger bent

Je bent afgelopen jaren vast wel eens verkouden geweest of misschien heb je wel griep doorgemaakt. Als je goed gezond bent maak je voldoende antistoffen aan om weer een poosje beschermd te zijn.

Via het Rijksvaccinatieprogramma worden kinderen gevaccineerd tegen ernstige infectieziekten. En oudere en kwetsbare personen ontvangen van de huisarts een oproep voor de griepprik.

Er zijn ook vaccinaties tegen ziekten die niet in het Rijksvaccinatieprogramma zitten. Soms kan het zinvol zijn om je toch ertegen te beschermen. Je kunt van een ziekte niet alleen zelf ziek worden, maar je kunt ook anderen besmetten. Je kunt hierbij denken aan HPV, kinkhoest of meningokokken. We geven hieronder kort weer welke vaccins geschikt zijn voor volwassenen. 

HPV

Meisjes van 13 en 14 jaar ontvangen een oproep voor de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Zij kunnen de vaccinatie halen tot hun 18e jaar. Deze leeftijd schuift op termijn op naar 26 jaar, maar zover is het nu nog niet. De leeftijd waarop zij worden opgeroepen verschuift naar 9-jaar. Vanaf 2022 worden ook jongens opgeroepen voor de HPV-vaccinatie. Het vaccin beschermt jongens tegen penis- anus- en keelkanker.
Heb jij de HPV-prik misgelopen, val je buiten het Rijksvaccinatieprogramma en wil je de vaccinatie toch hebben? Overleg dan met de GGD.

Kinkhoest

Kinkhoest is bekend als kinderziekte, maar ook volwassenen kunnen het krijgen. Als zij met een baby in contact komen, kunnen zij de bacterie overbrengen op de pasgeboren baby, die hier erg ziek van kan worden. Voor mensen  in de directe omgeving van een pasgeboren baby, is vaccinatie te overwegen.

Gordelroos

Eén op de vier Nederlanders krijgt gordelroos . Er is sinds een paar jaar een goed vaccin hiertegen beschikbaar De vaccins zijn in Nederland geregistreerd voor gebruik vanaf 50 jaar, voor risicogroepen vanaf 18 jaar.

Griep

Krijg je niet  automatisch een griepprik van de huisarts, maar wil je toch een vaccinatie? Overleg dan met de GGD. Je kunt erg ziek worden van griep. Door te vaccineren bescherm je jezelf én je omgeving

Pneumokokken

Pneumokken kunnen een longontsteking en andere ziekten veroorzaken.  In het najaar van 2021 worden mensen geboren in 1948 tot 1952 uitgenodigd voor een vaccinatie bij de huisarts. Volgend jaar is een volgende groep aan de beurt, vanaf 1953. Val je buiten deze categorie en wil je toch de vaccinatie? Overleg dan met de GGD of je hiervoor in aanmerking kunt komen.

Meer over Pneumokokken >>>

Hepatitis B

Kom jij door je beroep of door je manier van leven in contact met bloed of lichaamsvloeistoffen? Dan kun je hepatitis B oplopen.

Hepatitis B is een leverontsteking. Je hebt een verhoogd risico op besmetting met dit virus als je in de zorg werkt, in een tatoeagewinkel, of als politieagent. Maar ook mannen die seks hebben met mannen of sekswerkers lopen extra risico. Tot slot is veelvuldig reizen naar ontwikkelingslanden ook een reden om je te laten vaccineren.

  • Vaak regelt je werkgever vaccinaties voor je. Maar je kunt je ook zelf melden bij de GGD voor een vaccinatieserie. Maak dan een afspraak via de website  GGDBeroepsvaccinaties.nl
  • Val jij onder de risicogroep mannen die seks hebben met mannen of verdien je geld met seks? Dan kom je in aanmerking voor een vaccinatie via de soa-poli van de GGD. Meer informatie hierover vind je op deze website van Soa-aids Nederland.