Translate

Waterpokken

Bijna alle kinderen krijgen waterpokken. maar krijg je het op latere leeftijd, dan kun je er behoorlijk ziek van worden. LET OP: de arts van de GGD is degene die altijd de indicatie stelt. Dat kan ook betekenen dat de vaccinatie NIET wordt gegeven.
Header illustratie

Ruim 95 % van de kinderen die opgroeien in Nederland krijgt waterpokken voordat ze zes jaar zijn. Het is meestal een onschuldige, maar wel besmettelijke ziekte. Jongeren en volwassenen die de ziekte niet hebben gehad, lopen risico alsnog waterpokken te krijgen. Zij kunnen hier erg ziek van worden. Een vaccinatie beschermt tegen deze ziekte. De GGD kan je deze vaccinatie toedienen.

Hoe loop ik waterpokken op?

Het waterpokkenvirus zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Kleine druppeltjes met het virus komen in de lucht door hoesten en niezen. Als je die druppeltjes inademt, kun je besmet raken. Het virus zit ook in het vocht dat in de blaasjes zit. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 10 tot 21 dagen.

Is waterpokken besmettelijk?

Waterpokken is besmettelijk van mens op mens via hoesten. Al twee dagen vóórdat de rode bultjes te zien zijn op je huid ben je besmettelijk. De blaasjes blijven besmettelijk totdat ze zijn ingedroogd en een korstje hebben.

Hoe bescherm ik mezelf tegen waterpokken?

Heb je waterpokken doorgemaakt als kind? Dan ben je de rest van je leven beschermd tegen waterpokken. Maar je kunt hier op latere leeftijd nog wel gordelroos van krijgen.

Weet je niet zeker of je waterpokken hebt doorgemaakt? Vraag dan aan je huisarts of de GGD om bloed te prikken, om te bepalen of je antistoffen tegen waterpokken hebt.

Heb je geen antistoffen? Dan is er een mogelijkheid om je te laten vaccineren met het waterpokkenvaccin. De GGD-arts bepaalt of het daadwerkelijk gegeven kan worden.
Een veel gebruikt vaccin is Provarivax®. Het vaccin kan gegeven worden vanaf de leeftijd van 12 maanden

Waterpokken begint vaak met koorts en niet lekker voelen. Na één of twee dagen zie je kleine rode bultjes op je huid. Die bultjes jeuken en worden blaasjes met vocht.  De blaasjes zitten meestal op je lijf, gezicht en tussen de haren, soms in de mond. De klachten duren ongeveer een week. De blaasjes drogen in en worden korstjes. Het virus trekt zich terug in het zenuwstelsel. Het kan op latere leeftijd soms weer actief worden en gordelroos veroorzaken.

Meestal verloopt de ziekte mild. Volwassenen en vooral zwangere vrouwen hebben vaak meer klachten. Ook bij een afweerstoornis kan waterpokken ernstiger verlopen. Soms kan waterpokken ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld longontsteking.

Waterpokken kan ernstiger verlopen als je afweer verminderd is.

Vaccineren

Een vaccinatieserie bestaat uit 2 vaccinaties met één tot twee maanden ertussen. Dat is afhankelijk van de leeftijd waarop de vaccinatie wordt gegeven.

Onderzoek laat zien dat er na 14 jaar nog steeds een effectiviteit van 90% is. Het is onbekend of er hierna nog een extra herhaalvaccinatie nodig is.

Een vaccinatie tegen waterpokken wordt niet vergoed. Heb je de vaccinatie nodig op medische indicatie? Bijvoorbeeld omdat je medicijnen gaat gebruiken die de afweer remmen? Overleg dan met je zorgverzekeraar over een vergoeding.

Kijk in de tarievenlijst bij de GGD van jouw keuze wat de waterpokkenvaccinatie kost.