RS-Virus-vaccinatie

LET OP: Dit vaccin is NIET bij elke GGD te verkrijgen. Bel jouw GGD eerst op. Daarnaast is het virus alleen in de wintermaanden actief.
Header illustratie

Wat is het RS-virus?

Het RS-virus (RSV) geeft een verkoudheid en kan vóórkomen bij alle kinderen en volwassenen. Het is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. 40% van alle kinderen krijgt een RSV-infectie vóór dat ze 1 jaar oud zijn. Zij kunnen hier wat benauwd van worden. Ongeveer 1% van de zuigelingen worden zó benauwd, dat een ziekenhuisopname nodig is. Dit komt vooral voor bij kinderen tussen 1 en 3 maanden. Zij krijgen dan zuurstof toegediend in het ziekenhuis. Kinderen knappen vrijwel altijd weer op van de infectie.

In welk seizoen komt RS-virus voor?

RSV komt voor in de herfst en de winter, van november tot en met maart. Tijdens de corona-epidemie was dit ritme verstoord. In de winter van 2023 en 2024 is de epidemie wat vroeger opgekomen dan gebruikelijk, de piek kwam al in december. 

Vaccinatie RS-virus tijdens de zwangerschap

Er bestaat een vaccinatie voor zwangere vrouwen, Abrysvo. Door dit vaccin tegen RS-virus maakt de vrouw antistoffen aan, die aan het kind worden doorgegeven. Het kind wordt hierdoor tot de leeftijd van 6 maanden beschermd. Het vaccin moet gegeven worden tussen de 24e en de 36e week van de zwangerschap, liefst tussen 32 en 36 weken. 
Het is een eiwitvaccin. Het vaccin bevat geen levend virus. Een vaccinatie van de moeder voorkomt ongeveer de helft van de RSV-infecties bij de zuigelingen. Als een kind dan toch nog een RSV-infectie krijgt, verloopt de ziekte vaak minder ernstig. Vaccinatie in de zwangerschap is niet zinvol als het kind naar verwachting ná het RSV-seizoen geboren wordt . 

Vaccinatie van het kind

Zuigelingen kunnen gevaccineerd worden tegen RSV. Het is een éénmalige injectie in het been. Het middel heet nirsevimab en bevat kant-en-klare antistoffen tegen RSV. Het afweersysteem van het kind hoeft zelf dus geen antistoffen te maken. De vaccinatie moet vóór of tijdens het RSV-seizoen gegeven worden. 
Kinderen die tijdens het RSV-seizoen geboren worden, mogen de injectie direct na de geboorte krijgen. Het vaccin wordt bij voorkeur binnen twee weken na de geboorte gegeven. Er zijn bijna geen bijwerkingen. De vaccinatie voorkomt ongeveer driekwart van de ziekenhuis opnames door RSV. 
 

De Gezondheidsraad heeft in februari 2024 geadviseerd om alle pasgeborenen te vaccineren met nirsevimab. De minister heeft bekend gemaakt dat hij dit advies op dit moment niet overneemt. Ouders die hun kind willen laten vaccineren, mogen dit op eigen kosten doen. Een aantal GGD-en zullen dit middel vanaf het najaar van 2024 aanbieden. Kijk hier of jouw GGD nirsevimab aanbiedt
 

Kinderen met een medische aandoening, waardoor zij een hoog risico hebben om ernstig ziek te worden van RSV, krijgen van de kinderarts één of meerdere vaccinaties tegen RSV.
 

Afspraak maken vaccin RS-virus

Het vaccin is nog niet bij alle GGD'en beschikbaar. Kijk in de tarieflijsten van jouw GGD of het vaccin daar verkrijgbaar is. 

  • Staat er geen prijs bij? Dan biedt die GGD het vaccin nog niet aan.  Het heeft dan ook geen zin die GGD te bellen. 

Meer weten?

RSV wordt overgedragen door druppels die vrijkomen bij bijvoorbeeld hoesten en niezen. Het advies aan ouders is om hun pasgeboren kindje niet bij verkouden mensen te laten zijn, als dit niet nodig is. Aan verkouden gezinsleden wordt geadviseerd om niet bij de baby te hoesten of niezen. Hoest of nies in de elleboog. Na het hoesten, niezen of het snuiten van de neus moeten de handen gewassen worden met zeep. Overweeg een mondkapje te gebruiken als afstand houden niet mogelijk is.