Translate

Pneumokokken

Pneumokokken zijn bacteriën, waarvan kinderen, ouderen en mensen met een afweerstoornis erg ziek kunnen worden. Een vaccinatie beschermt. LET OP: de arts van de GGD is degene die altijd de indicatie stelt. Dat kan ook betekenen dat de vaccinatie NIET wordt gegeven.

Pneumokokken zijn bacteriën die vervelende infecties, zoals longontsteking, kunnen veroorzaken. Vooral kinderen en ouderen kunnen ernstig ziek worden door pneumokokken. Mensen zonder milt hebben het grootste risico op ziekenhuisopname bij een infectie met pneumokokken.

Ben je 60 jaar of ouder? Of heb je een verhoogd risico, zoals (functionele) asplenie of sikkelcelziekte? Dan zal de huisarts je  oproepen voor een vaccinatie. Dat gaat stapsgewijs en tot de leeftijd van 79 jaar.

Hoe krijg ik een infectie met pneumokokken ?

Veel mensen zijn drager van pneumokokken. De bacteriën kunnen tijdelijk in de neus of keel zitten. Vooral kinderen hebben vaak pneumokokken bij zich. Iemand die dat heeft, wordt hier zelf meestal niet  ziek van. Wel kan die persoon de bacterie overbrengen naar anderen. Besmetting vindt plaats via de lucht (hoesten, niezen, zingen of schreeuwen) of via direct contact, zoals zoenen. Maar een klein deel van de mensen die de bacterie bij zich heeft, wordt ziek.

Hoe bescherm ik mezelf tegen pneumokokken?

Er zijn verschillende vaccins op de markt:

  1. Prevenar13 (PCV13) een vaccin dat beschermt tegen 13 typen pneumokokken.
  2. Pneumovax23 (PPV23). Dit vaccin beschermt tegen 23 typen pneumokokken. Er moet minimaal twee maanden zitten tussen Prevenar13 en Pneumovax23.
  3. Prevenar20 (PCV20, voorheen Apexxnar), beschermt tegen 20 typen pneumokokken. Geschikt voor 18 jaar en ouder. 1 vaccinatie.

Als je een verhoogd risico hebt door een ziekte, is het beter om eerst met Prevenar13 te vaccineren en daarna Pneumovax23. Voor gezonde volwassenen is alleen Pneumovax23 voldoende.