Bof, Mazelen, Rode hond (BMR)

In Nederland krijgen de meeste kinderen een vaccinatie tegen BMR. Ben jij niet gevaccineerd én heb jij deze ziekten niet gehad? Dan kun je het oplopen.
Header illustratie

Wat is bof, mazelen en rode hond?

  • Bof is een ontsteking van de speekselklier bij het oor. De ziekte begint met koorts en een dikke, pijnlijke wang. Ook kan er oorpijn optreden. Meestal word je na 2 weken vanzelf beter. In sommige gevallen kan bij jongens of mannen een zaadbalontsteking optreden. Dit kan de vruchtbaarheid verminderen. Bof komt regelmatig voor onder studenten. 
  • Mazelen is een ziekte die koorts en uitslag (vlekjes) geeft. Het begint met een verkoudheid en daarna krijg je plotselinge koorts. Vaak zijn de ogen ook ontstoken, waardoor je niet goed tegen licht kunt.
    Na 3 tot 7 dagen krijg je vlekjes achter de oren. Deze verspreiden zich over het hele lichaam. Na een aantal dagen trekken ze weg en daalt de koorts. 
    Elke 10 jaar zien we wel een epidemie van mazelen in Nederland. De laatste grote epidemie was in 2013 en 2014. Mazelen is vooral gevaarlijk voor hele jonge kinderen, oudere mensen en mensen met een afweerstoornis.
  • Rode hond is ook een ziekte met vlekjes. Kenmerkend is verkoudheid, koorts en rode vlekjes. De vlekjes beginnen in het gezicht en op de romp. Zij breiden zich daarna uit over de armen en benen. De lymfeklieren in de nek kunnen pijnlijk en opgezet zijn. Rode hond komt niet vaak voor. Het is gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het aangeboren afwijkingen of een miskraam kan geven. 

Hoe loop je bof, mazelen en rode hond op?

Bof, mazelen en rode hond zijn kinderziekten. Ze kwamen vroeger in Nederland veel voor. Tegenwoordig komen deze ziekten af en toe nog voor, als er een uitbraak is. De virussen, die deze ziekten veroorzaken, worden overgedragen door hoesten en niezen.
Bof kan ook via speeksel (zoenen) overgedragen worden. 
Rode hond kan door hoesten en niezen, maar ook via besmette handen overgedragen worden. 

Hoe bescherm je jezelf tegen bof, mazelen en rode hond?

In Nederland worden de meeste kinderen gevaccineerd met een BMR-vaccinatie. Ben je niet (volledig) gevaccineerd én heb je de ziekte niet doorgemaakt? Dan kun je ziek worden. 
Voor mensen die in Nederland een uitbraak mee kunnen maken, worden twee vaccinaties geadviseerd. Ook voor werk, bijvoorbeeld als je in de zorg werkt, worden twee vaccinaties geadviseerd. 

Meer weten over mazelen?

•    Meer informatie over mazelen lees je op de website van het RIVM.