Translate

Gordelroos Bewustwordingsweek

26 februari t/m 3 maart 2024.
Header illustratie
Body

Voor de tweede keer vindt in Nederland de Gordelroos bewustwordingsweek plaats. In de periode 26 februari tot en met 3 maart 2024 vragen we aandacht voor de symptomen en de impact, die gordelroos kan hebben op iemands leven. Iedereen heeft wel eens gehoord over gordelroos, maar weinig mensen weten wat voor ziekte het precies is en hoe je gordelroos herkent. Gordelroos is volgens de Gezondheidsraad (GR) een ernstige ziekte. 

Wat is gordelroos?

Gordelroos is een aandoening met pijnlijke kleine blaasjes. Meestal op het bovenlichaam of in het gezicht. Kenmerkend is dat het op één lichaamshelft zit. Een op de vier personen in Nederland krijgt gordelroos.  Voordat je jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn krijgt, kun je last krijgen van hoofdpijn, koorts, spierpijn en opzwelling van de lymfeklieren. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes aan één kant op het lichaam, meestal rond buik/middel. Soms zit het op je arm of been of één helft van het gezicht, de rug of de borstkas. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Het gaat vaak vanzelf over.   

Hoe loop ik gordelroos op?

Gordelroos wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Ruim 95% van de kinderen die in Nederland opgroeien, heeft op de leeftijd van 6 jaar waterpokken gehad. Het virus blijft aanwezig in het zenuwstelsel en kan later weer actief worden en gordelroos veroorzaken. Zodra je de 50 jaar bent gepasseerd, neemt het risico op gordelroos toe. Dit komt door natuurlijke veroudering van het immuunsysteem. Ook als je een verminderde afweer hebt door ziekte of medicatie heb je een grotere kans op gordelroos. Iedereen die ooit waterpokken heeft gehad kan gordelroos krijgen. Heel soms kan iemand twee keer gordelroos krijgen. 

Wat kan ik doen tegen gordelroos?

Vaak gaat gordelroos vanzelf over. Toch kan gordelroos heel pijnlijk zijn en soms langer duren door zenuwpijn. Deze pijn kan maanden of in sommige gevallen jarenlang aanhouden in de vorm van brandende pijn of tintelingen, overgevoeligheid bij aanraking, warmte of kou. Gordelroos is in de meeste gevallen niet gevaarlijk, maar wel lastig en pijnlijk. In enkele gevallen treden complicaties op (verlies gezichtsvermogen) en kan zenuwpijn maanden of jaren aanhouden. Vraag bij pijn advies aan de huisarts.

Deel je verhaal over gordelroos

Heb jij gordelroos gehad of iemand in je directe omgeving en wil jij jouw verhaal vertellen? Ga dan naar de volgende website: Aandachtvoorgordelroos. Jij kunt hiermee bijdragen aan meer bewustwording over de ziekte gordelroos en de impact die het heeft op je leven. 

Vaccineren tegen gordelroos

Er bestaat een vaccin tegen gordelroos. Wil je weten of jij deze kunt krijgen?

  • Informeer en vraag advies bij jouw GGD. Hiervoor moet je eerst de GGD bellen. Online een afspraak maken is hiervoor niet mogelijk.
  • Bekijk hier de tarieven per GGD.