1. Baby's en peuters

Jonge kinderen ontvangen via het Rijksvaccinatieprogramma vaccinaties. Er zijn ook vaccinaties die hier niet in opgenomen zijn. Hiervoor kun je via de GGD een afspraak maken. Dan wordt samen met jou bekeken wat de mogelijkheden zijn. LET OP: de arts van de GGD is degene die altijd de indicatie stelt. Dat kan ook betekenen dat de vaccinatie NIET wordt gegeven.
Header illustratie
Afbeelding
Baby's en peuters, het rotavirus en waterpokken

Jonge kinderen zijn kwetsbaar en moeten nog veel afweer opbouwen. Baby’s krijgen van moeder antistoffen mee, maar die beschermen over het algemeen kort. Ook zijn niet alle antistoffen meer aanwezig bij de moeder.

Daarom worden jonge kinderen gevaccineerd via het Rijksvaccinatieprogramma. Dat beschermt tegen ernstige infectieziekten die vroeger vaak voorkwamen, maar die we nu nog maar zelden zien, zoals polio en difterie. Soms komen er nog uitbraken voor van mazelen of polio in Nederland. Daarom is het belangrijk om de vaccinatiegraad op peil te houden.

Er zijn ook vaccinaties tegen ziekten die niet in het Rijksvaccinatieprogramma zitten, maar waarvan kinderen toch flink ziek kunnen worden. Soms kan het prettig zijn om daar toch een jong kindje tegen te beschermen.

Je kunt hierbij denken aan rotavirus, meningokokken B en waterpokken. We geven hieronder kort weer welke vaccins geregistreerd zijn voor baby’s en peuters.

Rotavirus

Bijna elk kind komt vóór het vijfde levensjaar in contact met het rotavirus. Het geeft een darminfectie, waardoor kinderen door overgeven en diarree snel kunnen uitdrogen. Ieder jaar worden een paar duizend kinderen opgenomen in het ziekenhuis. Een vaccinatie met het vaccin geeft bescherming. Het is belangrijk om  te beginnen met vaccineren voordat het kindje 12 weken oud is. Het vaccin kan gegeven worden aan baby’s tussen de 6 en 24 weken oud.

Waterpokken

In Nederland krijgen de meeste kinderen waterpokken op peuter- of kleuterleeftijd.  De ziekte is gemakkelijk herkenbaar. In sommige gevallen krijgt een kind geen waterpokken. Op oudere leeftijd kan de ziekte heftiger verlopen, daarom is het goed om in de gaten te houden. Kinderen ouder dan 12 jaar die geen waterpokken hebben gehad, kunnen een bloedonderzoek krijgen en eventueel gevaccineerd worden.

Steeds meer ouders overwegen hun kind al eerder te vaccineren. Dit heeft voor- en nadelen. Vaccinatie is mogelijk vanaf de leeftijd van 1 jaar. Bespreek het met de arts van de GGD of met je huisarts.

Meningokokken B

Kinderen worden via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd tegen verschillende typen meningokokken, namelijk type A, C, W en Y. Meningokokken B zit er niet bij, maar kan ook een hersenvliesontsteking geven of een bloedvergiftiging. Meningokokken type B komt nog maar weinig voor in Nederland. Het komt meestal voor bij zeer jonge kinderen.

Wil je je kind toch ook tegen deze variant laten vaccineren? Overleg dan met de arts van de GGD.